Renk Derinliği
Piksel Nedir?
PIKSEL (PIXEL) açılımı ise PICTURE ELEMENT kelimesinin kısatılmış hali alarak adlandırılmıştır. Pikseller tüm dijital görüntüleme sistemlerinin kamera sensörü, monitör paneli, projektör ve tarayıcıların en küçük parçasıdır. Çekilen video ve fotoğrafların satır ve sütünlerin bir araya gelmesini sağlayan tek bir noktasına piksel denir. Bu piksellerin binlerce ya da milyonlarcasının bir araya gelmesinden görsel oluşur. Örnek vermek gerekirse 1920 x 1080 16.7 milyon renk, 1920 yatay 1080 dikey toplamda 2.073.600 milyon piksel barındırır.
Yukarıdaki görsel gibi küçük bir noktasını zoom yaparsak bu şekilde piksellerini görmüş oluruz.
Renk Derinliği Nedir?
Görselde piksel başına düşen, renk bilgisine bit denir. Renk derinliği ne kadar artarsa her pikselin alabileceği renk sayısıda yüksek olur. Renklerin geçiş yumuşaklığını da büyük farklar yaratır ve görselin kaliteside artar. Aşağıdaki görselde 8 bit ile 10 bit arasındaki renk geçişlerinin farkını karşılaştırırsak eğer renk geçişlerini net şekilde görürüz.
Bu durumda bit derinliği ne kadar yüksek olursa renklerin sayısıda artar ve aynı zaman da kalitesi artacağından yapılan çalışmalar daha fazla işimizi kolaylaştırır. Detaylari ise daha yoğun ve net şekilde görürüz. Renklendirme yazılımlarında kullandığımız seçilmiş renk alanı (Selective Color) dediğimiz kısımda aşağıdaki görseldeki gibi kırmızının açık ve koyu kısımlarını rahatlıkla seçip rengini değiştirebiliriz.
Görsel efektler de yeşil perde keyleme (KEYING) kısmında yeşil arka perdeyi silmek 8 bitlik görsellerde detaylar yok olduğundan hep çalışmalarda sorun oluşmaktadır. Ama 10 bitlik yeşil perdeli videolar keyleme yaptığımızda detayları çok temiz sonuçlar alırsınız. Aşağıdaki görselde keyleme işleminde 8 bit ile 10 bitlik farklarını rahatlıkla görmekteyiz.
REKLAM
Video CODEC
Veri ve sinyallerin dijital ortamda sıkıştırılarak kodlanması ve tekrar çözülmesini sağlayan yönteme çözücü (CODEC) denir. Verileri önce sıkıştırarak daha sonra yeniden açma işleminede coder ve decoder denir.
Yukarıdaki görsellerin CODEC sıkışma kalite oranlarının arasındaki farkları. En yüksek kalite 4:4:4 dür.
CODEC SUBSAMPLING (Çözücü Örneklemesi)
YUV, genellikle video görüntülerini kaydetmek için kullanılan bir renk sistemidir. Y: Luminance, U: Chrominance1, V: Chrominance2 sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
Sistemde Y işareti siyah-beyaz kısım (Lüminans) Işığı, U (Cb:Chrominance blue) ve V (Cr:Chrominance red) işaretleri ise mavi ve kırmızı renk bilgilerini temsil ederler. YUV bir çok alt standarta sahiptir. Alt kısımdaki görsellerde sıkıştırma kalitesinin mantığını grafiksel olarak görmekteyiz.
4:4:4
Bu örneklemede tüm kanalları tam çözünürlükte bilgi içerir. Sıkıştırmasız (Uncompressed) video 10 bit ve üsttü renk bilgisini barındırır. Post prodüksiyon işlerinde en çok tercih edilen yüksek kalitede bir codectir.
Apple ProRes 4444
Blackmagic 10 Bit
DNxHD 444
HDCAM SR SQ
4:2:2
TV yayıncılığı formatında kullanılan sıkıştırmalı, 10 bitlik örneklemedir. Yatayda tam renk bilgisi çözünürlüğü, dikeyde ise yarı renk bilgisi içerir.
AVC-Intra 100
Digital Betacam
DVCPRO50, DVCPRO HD
Digital-S
ProRes (HQ, 422, LT, ve Proxy)
XDCAM HD422
Canon MXF HD422
4:2:0
DSLR ve DVCAM gibi kameralarda kullanılan sıkıştırmalı, 8 bitlik örneklemedir. Genelde H264 codec olarak kullanır. Yatay ve dikeyde yarı çözünürlük içerir.
H264 -MP4
DVD-Video, Blu-Ray Disc
PAL DV, DVCAM
HDV
AVCHD, AVC-Intra 50
MPEG, MPEG-2
Yukarıdaki color bar görselindeki gibi 4:2:0 ile 4:4:4 arasındaki sıkıştırma farklarını görebiliriz.
Comments