Wiz
1982 yıllarında Wiz firması tarafından geliştirilen da Vinci Classic’in ilk temelleri VTA Teknolojileri tarafından bir Apple bilgisayarın içinde kurularak atıldı. Yazılım EPROM chip üzerine yazıldı. Wiz, kişiselleştirilmiş harici kontrol paneline sahip olan ilk renk düzeltme sistemiydi. Aynı zamanda dahili birincil ve ikincil renk işlemeye sahip ilk renk düzeltici ünvanına sahip oldu.
da Vinci Classic
1984 yıllarında da Vinci Systems, Hollywood piyasasına sunuldu. Zamanının devrim niteliğine sahip bir sistemiydi. Motorola 68000 Multi Bus işlemcili bilgisayar, renk kontrol paneli ve Rank Cintel Telecine film oynatma cihazıyla birlikte satılıyordu. Erken modellerde sadece renk düzeltme kontrolleri düğmesi vardı; trackball (Renk Topları) kontrolü daha sonra tanıtıldı.
da Vinci Renaissance & Renaissance 888
da Vinci Renaissance, Classic'i takip eden ve 1990'dan 1993'e kadar üretilen analog bir sistemdi. Classic'e benzerdi, ancak 3,5" disketli Motorola 68020 Multi Bus 1 sisteminde çalışıyordu.
Aşağıdaki video 1987 yılındaki da Vinci Renaissance tanıtım videosudur.
da Vinci Renaissance 888’in yukarıdaki sisteme benzer özellikleri vardır. Ancak analog video işlemenin yerine 888 dijital video sistemine geçirildi. Bu sistem 1992-1998 yılları arasında üretilmiştir.
da Vinci 2K & 2K Plus
1998'de üretilen da Vinci 2K renk düzelticisi, SDTV, HDTV ve 2K formatlarını destekleyen tamamen yenilenmiş bir renk düzeltme sistemiydi. Daha sonraki sistem, geliştirilmiş renk düzeltici araçlara sahip 2K Plus, Thomson-GrassValley'nin Spirit Datacine ve Cintel'in C-Reality & ITK Millennium gibi ileri teknoloji DataCines gibi telesinelerinde kullanıldı.
Daha sonraları IBM PC tabanlı kendi bilgisayar sistemine geçildi. Red Hat Linux işletim sistemi üzerine yazılım entegre edildi.
Yukarıdaki görselde bu bilgisayar sistemini görmekteyiz.
Yukarıdaki görsel daVinci 2K yazılımına aittir.
da Vinci 2K PDF kitapçığını indirmek için tıklayın. O yıllardaki yazılıma bir göz atmanızda fayda var.
Yukarıdaki görsel SGI O2 bilgisayara aittir.
da Vinci 2K yazılımı daha hızlı sonuç alabilmek için SGI (Silicon Graphics Inc) O2 bilgisayar üzerine taşındı. Telesine denetimine ek olarak, Betacam kaset okuma/yazma uygulamaları için 2K'lar sıklıkla kullanılmıştır.
da Vinci Academy
1998 yılında gittikçe artan Colorist sanatçılarına özel eğitim vermek üzere, da Vinci Academy kuruldu.
REKLAM
da Vinci Resolve
2004 yılında da Vinci Systems ilk kez yazılıma Resolve ismini verdi. Yazılım hala 2K panel üzerinde çalışıyordu. Yazılıma SD, HD, 2K ve 4K çözünürlük desteği geldi.
Yukarıdaki görsel da Vinci Resolve 5nci versiyonuna aittir.
da Vinci Resolve Impresario
2008 yılında NAB 2008 Resolve'un yeni renk paneli Impresario tanıtıldı. Gerçek anlamda kullanıcı dostu olmuştu.
Yukarıdaki görsel da Vinci Resolve Impresario kontrol paneli.
BMD DaVinci Resolve
2009 yılında da Vinci Resolve sistemini Avusturalya firması olan Blackmagic Design CEO'su güzel insan Grant Petty satın aldı.
Blackmagic Design firması zaman içinde yazılımı geliştirilerek mükemmel hala getirmiştir. BMD Da Vinci Resolve 2011 yılında ise version 8 ile gelen yenilikçi 3-Way Color Wheels (3 Yönlü Renk Tekerleği) paneli yazılıma dahil edildi. 2012 yılında DaVinci Resolve Windows PC'leri desteklemeye başladı. Şu sıralar yazılım 3 ayrı işletim sistemini desteklemektedir. Bunlar MAC OS-Windows-Linux işletim sistemleridir. Bu çeşitlilik kullanıcılara büyük özgürlük vermektedir.
Yukarıdaki görseller eski versiyondan yeni 14'ncü versiyona kadar, renk araçlarının geliştirildiğini görmekteyiz.
BMD DaVinci Resolve 14
Yeni olan DaVinci Resolve 14 versiyonunun renk üzerine birkaç özelliğin gelmesi dışında özellikle kurgu ve mix işlemlerinde güçlü bir ses tasarım yazılımı olan Fairlight entegre edildi. Kurgu kısmı ise yüksek verimlilik verecek şekilde hızlandırıldı. Artık oynatırken takılmadan işlerinizi izleyebiliyorsunuz. İş ağı, üzerinde çoklu çalışma yapılacak şekilde tasarlandı. Genel olarak baktığımızda yazılım post prodüksiyon işlerini tek başına kusursuz yürütebilecek konuma gelmiştir.
Günümüz DaVinci Resolve Panelleri
2017 yılında 2 panel daha Resolve ailesine katıldı. Bunlar Resolve Micro Panel ve Resolve Mini Panel.
Türkiye Fiyatları:
BMD DaVinci Resolve (Lite) Yazılım : Bedava
BMD DaVinci Resolve Studio Yazılım : 355$
BMD DaVinci Resolve Micro Panel : 1.209$
BMD DaVinci Resolve Mini Panel : 3.639$
BMD DaVinci Resolve Advanced Panel : 36.445$
BMD DaVinci Resolve web sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.
Ürünleri satın almak ya da incelemek için Blackmagic Design Türkiye distribütörlüğünü üstlenen Mediacast firmasına başvuru yapabilirsiniz.
Comments